Se vorbește foarte des despre risipa alimentară pe care o generăm noi, consumatorii finali, dar acest fenomen are o amploare mult mai mare. Alimentele se pierd sau se irosesc pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, de la producția inițială până la consumul final al gospodăriilor.
După cum se poate observa și în graficul de mai jos, în țările industrializate, cea mai mare parte a risipei de alimente are loc în etapele finale, adică în etapele de distribuție și de consum, în special din cauza supraabundenței și a modelului de consum.

Risipa alimentară cauzată de consumatorul final este un fenomen care diferă foarte mult între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, care se confruntă cu probleme grave de sărăcie și acces redus la hrană. Eforturile de prevenție și reducere a risipei alimentare ar trebui să vizeze măsuri de responsabilizare pentru diminuarea pierderilor și a risipei pe întregul lanț agroalimentar. Dacă până acum am povestit mai mult despre comportamente de CONSUM care să sprijine reducerea risipei alimentare, în perioada următoare ne vom implica și în etapa de DISTRIBUȚIE și COMERCIALIZARE.
Spre sfârșitul acestui an vom deschide în Timișoara un magazin pentru reducerea risipei alimentare. Vă invităm să ne urmăriți!