proiect

„Stop risipa alimentară”

Provocare

Suntem martorii unor contradicții sociale fără precedent: în timp ce aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de hrană, peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, iar 15% din populație este obeză.

Risipa alimentară este un fenomen cu cauze multiple. Pentru unele dintre acestea este necesară schimbarea unor comportamente de consum, în timp ce altele necesită măsuri mai complexe.

În România, 10% din hrana cumpărată ajunge la gunoi. Provocarea noastră este de a reduce acest procent.

Proiectul propus

constă în producerea unei campanii de promovare a reducerii risipei alimentare; realizarea unei culegeri cu activități educaționale privind reducerea risipei alimentare; organizarea a 5 ateliere educaționale non-formale pe tema reducerii și combaterii risipei alimentare și 0rganizarea unei conferințe de prezentare a rezultatelor și resurselor folosite în cadrul atelierelor educaționale.

Durată și parteneri

Proiectul se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2021 în mediul online și în Timișoara.

Este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

Parteneri și prieteni: Observatorul Gastronomic, GastroArt

Proiectul „Stop risipa alimentară” este adresat tinerilor, elevilor, cadrelor didactice, consumatorilor, antreprenorilor locali, micilor producători, persoanelor din grupuri vulnerabile și încurajează socializarea, conectarea inter-generațională și între diverse categorii sociale.

În timp ce aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de hrană, peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice.

Beneficiari

Invităm gurmanzi, bucătari și prieteni să accepte provocarea de a găti o rețetă – chiar inedită – din „ce a rămas în frigider”. 🙂  Este vorba de produse care se apropie de termenul de expirare, legume ușor lovite, fructe foarte zemoase și altele de acest gen.

Trebuie doar să faci o fotografie înainte – cu produsele pe care vrei să le „salvezi” și să le incorporezi în noua ta rețetă, și după – cu rețeta gata. Te rugăm să ne dai și rețeta scrisă, pentru a putea fi folosită și ulterior ;), de exemplu: o ceapă medie cu câteva foițe uscate, un morcov cam moale și niște pătrunjel uscat…

Ne-am bucura și de un filmuleț scurt cu telefonul, din timpul gătitului.

Dacă vrei să participi, în perioada 15 septembrie – 1 noiembrie 2021, scrie-ne un email la contact at intersect.org.ro și noi vom publica delicioasa ta rețetă pe mediile noastre.

Poftă bună!

Rețete din resturi alimentare de la prieteni

Suntem martorii unor contradicții sociale fără precedent: în timp ce aruncăm în fiecare zi 6.000 de tone de hrană, peste 4,5 milioane de români au dificultăți în procurarea hranei zilnice, iar 15% din populație este obeză. Cristian China Birta a vrut să se alăture demersului nostru (mulțumim!): crearea de rețete creative, inedite chiar, din resturi alimentare din bucătărie, pentru a atrage atenția asupra risipei alimentare. Vedeți ce a ieșit și…lăsați-vă inspirați!

Întreprinderea socială INTERSECT a derulat în 2021 un intensiv program de conștientizare a risipei alimentare din România (6.000 tone/zi), prin campanii online privind aruncarea mâncării în gospodării, organizarea de ateliere educaționale în Timișoara și producerea de materiale educaționale disponibile gratuit pentru profesori și facilitatori comunitari.

Proiectul „Stop risipa alimentară”, în trei luni:

  • 10 rețete creative gătite din resturi alimentare, primite de la gurmanzi, bucătari și prieteni
  • 10 filme scurte care includ ideile gastronomice de reducere a risipei, lansate pe social media, cu 8.000 de vizionări 
  • 180 de persoane participante la 6 ateliere în diferite locuri din Timișoara, în condiții de siguranță
  • 4 instituții de învățământ din Timișoara, partenere în atelierele educaționale
  • 35 de articole prietenoase și practice, în cadrul Jurnalului Intersect online, privind informații despre combaterea risipei alimentare
  • 71.000 de persoane din Timișoara, București, Cluj Napoca, Deva, Arad, Hunedoara, Oradea, Lugoj dar și din orașe din Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Olanda, Austria, Belgia, Danemarca, Republica Cehă și Canada, care au vizionat pe Facebook și Instagram activitățile proeictului „Stop risipa alimentară”

Nu uita să citești...

Dacă ești în Timișoara, vino!

În cadrul proiectului “Stop risipa alimentară!” organizăm o serie de ateliere practice, prin care abordăm tema risipei alimentare și modalități concrete de a o reduce.

În cadrul evenimentului nostru de sâmbătă, 18 septembrie 2021, Cămara din Toteşti a avut un mic stand cu produse: magiun și sucuri fără zahăr, dulcețuri și siropuri din plante sălbatice, zacuscă de vinete gătită lent, tocană de legume și sos din roșii dintr-o grădină în care de peste 10 ani pământul a fost îngrijit doar cu compost.
 
Producătorii ne-au șoptit că, pentru cei interesați, vor povesti și despre cum se prepară produsele fără zahăr pentru iarnă.
Dacă ești pasionat de gătit și vrei să aplici tehnici de reducere a risipei alimentare în bucătăria ta, nu ai cum să lipsești de la această întâlnire.
Sâmbătă, 25 septembrie 2021, privim risipa alimentară prin ochii unuia dintre cei mai apreciați bucătari din centrul țării.
Avem ocazia să întrebăm, să gustăm și să aflăm cum putem găti cu sens, reducând la minim risipa alimentară din bucătărie, de la un bucătar nominalizat în cadrul Galei Gault & Millau, apreciat pentru folosirea și promovarea produselor locale.
„Asta cu chef, nu mă prea încălzește. Adică am cunoscut bucătari celebri în toată lumea, zei ai bucătăriei și nu trebuia să le spui ”chef”. Aveau o cămașă simplă, fără zeci de mii de decorații, titluri onorifice sau mai știu eu ce”, povestește Ioan Bebeșelea, cunoscut și sub numele de Bebe.
Invitatul nostru este un susținător al mișcării slow-food, promovând hrana realizată din ingrediente locale și de sezon.
Detalii aici

Împărtășim câteva gânduri pe care le-am primit după atelierele organizate în acest an, în cadrul proiectului Stop risipa alimentară!

Culegere de exerciții practice pentru consum responsabil

mere-risipa-alimentara

Ce urmărim prin proiectul „Stop risipa alimentară”

Dorim să atragem atenția cu privire la impactul negativ al risipei alimentare, din punct de vedere economic, social, moral și al mediului. Ca efect imediat al activităților vizăm conștientizarea faptului că fiecare putem să facem lucruri concrete, care să asigure o folosire mai corectă a resurselor, inclusiv a celor de hrană.