Cum explorăm alături de elevi tema risipei alimentare la ora de… matematică? Unul dintre aspectele cele mai interesante din cadrul programului educațional, pe care l-am desfășurat ca proiect pilot în școli în acest an, a fost caracterul interdisciplinar al exercițiilor propuse. Profesorii implicați în proiect au găsit o modalitate creativă de a integra risipa alimentară la ora de matematică.
Cei mici au avut ingrediente, iar fiecărui ingredient i-a fost atribuit un număr. Astfel alimentele au fost transformate în exerciții și ecuații, în funcție de gradul de dificultate potrivit vârstei. Fiecare exercițiu matematic era, de fapt, o rețetă. Cei mici au imaginat rețete din resturi de ingrediente, iar la final, au donat eventualele alimente nefolosite, unor personaje și animale imaginare.
Activităţile de învăţare au fost, de fiecare dată, adaptate astfel încât să permită realizarea competenţelor vizate de programa şcolară.
Această activitate a face parte din programul pilot de reducere a risipei alimentare, implementat de asociația INTERSECT, în parteneriat cu Școala Generală nr. 12 din Timișoara, în cadrul proiectului Împreună reducem risipa alimentară!
