V-ați gândit vreodată la risipa alimentară care se produce în școală?

Statisticile din lume arată că:

❗️în SUA se aruncă 530,000 tone de alimente, dintre care 75 litri de lapte/ unitate de învățământ;

❗️în Australia se risipesc 3 milioane de fructe și 1.3 pachete de gustări, precum biscuiții.

❗️iar în Marea Britanie se aruncă 80,382 tone de alimente, dintre care se consideră că ar putea fi evitate 63,099 tone.

Din luna martie a acestui an, la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, peste 160 de elevi au participat la atelierele noastre de reducere a risipei de hrană, sub coordonarea doamnei profesor Kinga Toth.

Printre activitățile preferate de elevi a fost reducerea risipei de lapte și biscuiți primiți la școală, din care au învățat să prepare o rețetă ușor de făcut și acasă – biluțe de biscuiți, lapte și cacao, “tăvălite” prin fulgi de cocos.

Concluzia atelierelor 👉 din ingrediente banale pe care cei mici nu le consumă de obicei, pot fi preparate rețete gustoase.

Ia să vedem ce ne-au mărturisit copiii:

💬“Ar fi bine pe viitor să avem mai mult timp și să folosim bucătăria școlii.” (Demeter Carina, clasa a VI-a)

💬„Mi-a plăcut fiindcă am gătit la școală, unde nu prea avem activități practice.” (Tamassy David, clasa a VI-a)

💬„Mie mi-a plăcut faptul că am învățat să fac un preparat pe care pot să-l prepar și singur acasă, folosind biscuiții de la școală.” (Marinescu Mihai, clasa a VI-a)

Împreună reducem risipa alimentară este un demers finanțat în cadrul proiectului Economia Socială ‐ Vector de Integrare Europeană Sustenabilă (ES‐VIES) POCU/449/4/16/128489, implementat de către Fundația ADEPT, prin Programul Operațional Capital Uman.

#gandirecritica#consumresponsabil#sustenabilitate#intersectTM#asociatiaINTERSECT#timisoara#foodwasteTimisoara