,Mecanisme de susținere a unor roluri active în rândul refugiaților ucraineni
Context
Proiectul ,,Mecanisme de susținere a unor roluri active în rândul refugiaților ucraineni” a dezvoltat activități în trei tipuri de demers: distribuție gratuită de produse alimentare și non-alimentare, consiliere antreprenorială și servicii suport și programe eucaționale pentru copii ucraineni.
Proiectul implementat de Intersect în perioada martie-iulie 2023 este finanțat de United Way.

Demersuri
Distribuție gratuită de produse alimentare și non-alimentare
Activitatea a fost desfășurată prin intermediul magazinului social, deschis de către asociație în iunie 2022, cu sprijinul Fundației Comunitare Timișoara și a Direcției de Asistență Socială Timișoara.
În perioada 1 martie-31 iulie 2023, 419 familii unice, respectiv 937 de persoane au beneficiat de produse alimentare și non-alimentare.
Alături de produsele alimentare și de igienă pe care le-am achiziționat din bugetul asigurat de Fundația United Way România, magazinul social a beneficiat și de donații private, precum și de transfer de produse pe baza Legii de diminuare a risipei alimentare din partea PRONAT.
Activitatea a fost implementată prin angajarea a doi lucrători comerciali și a unui facilitator comunitar, din rândul refugiaților din Ucraina.
Consiliere antreprenorială și servicii suport
15 refugiate de război din Ucraina au fost selectate pentru a participa la un program de consiliere antreprenorială individuală și servicii suport în vederea deschiderii în România a unei activități antreprenoriale. La baza intervenției a stat o analiză de nevoi, realizată pe baza unui chestionar.
În cadrul acestei componente, am asigurat următoarele tipuri de servicii:
- Ședințe de consiliere antreprenorială și de grup, prin implicarea unor facilitatori ucraineni și a unor experți români;
- Realizarea unui număr de 15 portofolii de prezentare, realizate cu sprijinul unor specialiști;
- Servicii suport: servicii de consiliere juridică, servicii de design, servicii de traducere documente, servicii de tipar pentru realizarea unor materiale de promovare;
- Servicii de marketing și promovare în comunitate, prin intermediul unei campanii media și a 3 evenimente publice la care am participat.
Programe educaționale pentru copii ucraineni
Am susținut implementarea a două proiecte: Grădina educațională și Ateliere de alimentație sănătoasă. Proiectele s-au adresat copiilor și tinerilor ucraineni înscriși la UkrKidsHub, un hub educațional dezvoltat de către o echipă pluridisciplinară din Ucraina.
Ambele echipe participante la proiect au avut ocazia să realizeze o vizită de studiu la Școala Gimnazială nr 12, Timișoara, parteneră în programul LA PAS: Educație pentru schimbare. Această activitate educațională a fost importantă nu numai că a permis vizitarea unei școli unde sunt implementate activități de promovare a consumului responsabil (grădinărit, compostare, colectare selectivă a gunoiului, ziua anti-risipă alimentară), dar a facilitat și o interacțiune mai aprofundată între elevi români și ucraineni, cadre didactice din Timișoara și cele ucrainene.
31 de copii și tineri au participat la 10 activități educaționale organizate în cadrul celor două proiecte pilot.
Consiliere antreprenorială și servicii suport







Cele 3 evenimente publice au fost organizate în locații diferite, adresându-ne unui public de peste 500 de persoane, după cum urmează:
- 18.05.2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș: eveniment organizat în cadrul petrecerii UkrKidsHub;
- 25.05.2023, Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara, participarea cu un stand de promovare produse și servicii în cadrul Târgului de economie socială;:
- 25.06.2023, Reciproc Café, organizarea unui eveniment de promovare, “Faina Juice Summer Party”.
Activitatea a fost implementată prin colaborarea cu 5 experți ucraineni.





Testimoniale
Activitatea de astăzi ne-am dorit să fie un îndemn la prietenie, integrare, alimentație sănătoasă, sustenabilitate, perseverență…
Prietenie…deoarece ne-am bucurat, am gătit și am mâncat împreună, am schimbat impresii, am conversat: elevii clasei VI-a de la Școala Gimnazială Nr. 12, Timișoara și 15 elevi-adolescenți din Ucraina care ne-au vizitat școala.
Integrare… deoarece totul s-a făcut ÎMPREUNĂ. La un moment-dat copiii s-au amestecat nu mai știam care e „de-al nostru” și care e „musafir”.
Alimentație sănătoasă… deoarece am preparat o gustare simplă, la îndemâna oricui (bruschete cu roșii, busuioc și usturoi + limonadă cu mentă și lămâi) cu roșii achiziționate de la producători locali, busuioc și mentă crescute de elevii școlii noastre în condiții ecologice.
Sustenabilitate … deoarece ne-am străduit să reducem risipa alimentară, am evitat să folosim plasticul (am utilizat veselă reutilizabilă, farfurii și pahare compostabile). Resturile vegetale au fost depuse la compostorul școlii. Compostul îl vom utiliza la cultivarea viitoarelor plante.
Perseverență… deoarece școala noastră practică de câțiva ani grădinăritul urban (în ghivece) și îngrijește o livadă fără a avea o grădină sau vreun teren cultivabil. Ne implicăm în proiecte și ne împărtășim cu bucurie experiența. Ne dorim ca acțiunile noastre să reprezinte un îndemn la a fi curajos, adaptabil, consecvent, optimist chiar dacă împrejurările par potrivnice”, Monica Ban, Director adjunct Școala Gimnazială nr 12 Timișoara.
Proiect pilot „Grădini educaționale”
Proiectul s-a adresat copiilor ucraineni cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani și a urmărit să încurajeze comportamente responsabile în rândul acestora, în special referitoare la îngrijirea și cultivarea plantelor. Proiectul și-a propus să implice copiii și familiile acestora în implementarea unor activități care să le permită urmărirea ciclului de creștere a unei plante, de la stadiul de sămânță până la rod.
În acest sens, au fost plantate la ghiveci semințe de mirodenii și diferite legume, o parte dintre acestea fiind folosite pentru realizarea unor preparate și gustări.
Acest proiect i-a învățat pe copii să respecte munca oamenilor, au văzut clar cât de multă muncă este investită în creșterea unei plante mici. Și, de asemenea, proiectul a insuflat dragostea pentru natură și mediu. A oferit o oportunitate de a încerca în practică să crească în mod corespunzător plante utile care pot fi consumate.
Zhaliy Karyna
profesor coordonator











Proiect pilot „Ateliere de gătit sănătos”, profesor coordonator Veletska Olha
Proiectul se adresează tinerilor cu vârsta între 12 și 16 ani și își propune să promoveze în rândul acestora un stil de viață sănătos, să încurajeze consumul de alimente de sezon, practici de gătit și reducerea risipei alimentare. Totodată, desfășurarea unora dintre activități în cadrul unui bistro a permis tinerilor să vadă cum este organizată o bucătărie profesionistă și să afle mai multe informații despre meseria de bucătar, ospătar, barman.
În cadrul acestui proiect tinerii au avut ocazia să viziteze o băcănie cu produse locale și Fair Trade, să facă cumpărături dintr-o piață de producători și să participe la două ateliere de gătit cu ingrediente locale. Atelierele au fost organizate prin colaborarea cu un nutriționist, care a abordat totodată și subiecte legate de alimentație sănătoasă, aport caloric al alimentelor. Tinerii au fost implicați în procesul de pregătire a mâncării.
Beneficiari
- Persoane fără adăpost
- Copii sau vârstnici aflați în risc major
- Asistați la domiciliu
