Agenții economici, care aleg să doneze alimentele cu termen scurt de valabilitate pot beneficia de facilități fiscale conform Legii 217 din 2016 privind diminuarea risipei alimentare. Donarea acestor alimente se poate face oricând în ultimele 10 zile înainte de termenul de expirare. Organizațiile care pot primi astfel de donații sunt asociații, instituții publice și întreprinderi sociale, care se implică în redistribuirea acestor alimente, înainte să se transforme în deșeuri.

Cum se reflectă facilitățile fiscale acordate în contabilitate?

Cheltuielile de natura stocurilor sunt deductibile (art. 25 alin. (4) lit. c), pct. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal). Operatorul donor poate deduce aceste cheltuieli (costul produselor ieșite din gestiunea lui) la calculul profitului impozabil.

Totodată, prin donarea acestor produse sunt evitate cheltuielile legate de depozitarea, evacuarea sau neutralizarea lor, existând astfel un control mai bun asupra stocurilor.

Cine sunt Donatorii de produse?

Supermarketurile, hipermarketuri la fel ca și producători alimentari, magazine alimentare, cantine, restaurante, hoteluri, care au surplusuri alimentare constituite din alimente cu termen scurt de valabilitate, toți aceștia pot opera donarea lor in cadrul legal al Legii menționate.

Cine poate colecta astfel de produse?

Produsele pot fi donate către operatori-receptori, înregistrați în baza de date a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care poate fi consultată aici

Alte detalii pot fi consultate și în articolul publicat de Ziarul Financiar.

Pentru mai multe informații ne puteți contacta la adresa mihaela.vetan@intersect.org,ro.