Astăzi, 14 mai 2022, am organizat prima ediție – Picnic Responsabil – chiar de Ziua Internațională a Comerțului Echitabil. 60 de elevi, 10 profesori și 5 experți din domeniul consumului responsabil s-au întâlnit la Grădinescu Timişoara – GreenFeel.

De ce mai responsabil?

💧Elevii au adus hrană și băuturi răcoritoare ambalate în cât mai puțin plastic, o mare parte chiar pregătite de către ei. Câțiva dintre tineri chiar au personalizat recipiente de sticlă pentru băuturile lor, pe care le vor folosi și în alte ieșiri;

🍪S-au adus dulciuri și cafea preparate acasă sau din comerțul echitabil;

♻️Resturile au fost separate în reciclabile/ direct compostabile/ hrană pentru animale/ gunoi menajer;

🐰Am avut chiar și mascota evenimentului, Iepurașul Recycle Bin (vezi foto), care a fost răsfățat cu hrană potrivită pentru dieta lui, din alimentele rămase;

🚴‍♀️S-a încurajat deplasarea către locație prin modalități prietenoase cu mediul (bicicleta, transportul în comun, mersul pe jos, carpool).

Concluzia întâlnirii este de fapt o întrebare: cum facem mai bine data viitoare?

✅Nu vom mai folosi pahare și farfurii de unică folosință, chiar dacă acestea sunt compostabile, deoarece multe dintre materialele din care sunt produse nu pot fi puse direct la compost, ci este nevoie de unități speciale de compostare pentru a fi procesate. Soluția este simplă: fiecare va veni cu un recipient (pahar, cană, sticlă, farfurie de acasă).

✅Reprezentantul Slow Food Timișoara ne-a oferit sugestii despre cum să calculăm porțiile de mâncare în funcție de nevoile nutriționale, astfel încât la final să rămână cât mai puțină hrană neconsumată.

✅Deși elevii au fost cei care s-au ocupat de gestionarea resturilor rămase de la mesele lor, organizatorii au fost cei care s-au ocupat de gestionara deșeurilor rămase la final în locație. La următorul eveniment aceasta va fi o activitate organizată împreună cu elevii, pentru ca ei să înțeleagă mai bine impactul real pe care îl are un eveniment, chiar dacă s-a încercat organizarea lui cu mai multă responsabilitate.

📸sebatataru.ro

🏡Școală parteneră: Liceul de Industrie Alimentară Timișoara, coordonator eveniment prof. Monique Plesca;

🍀Mulțumim colaboratorilor: Stricescu Tudor (Slow Food Timișoara), Paula Bora (Asociația Intersect.TM ), Ildiko Pataki (Coordonator program educațional Intersect.TM), Mihaela Vetan (expert consum responsabil Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare), Cristina Șved.

🍀Mulțumim partenerilor: Alimenterra (întreprindere socială), Brod Med (întreprindere socială), GreenFeel și Camarila Culturală.

Proiect susținut prin programul Mega proiecte de Azi pentru mâine, sponsor Mega Image.

#CRIES#asociatiaINTERSECT#reducerearisipeidehrana

#picnicresponsabil#reducerearisipeialimentare#risipaalimentara#foodwastetimisoara#reducefoodwaste#supertransformers#consumresponsabil#gradinaurbana#compost#cofetariasustenabila#timisoara#megaproiectedeazipentrumaine#niciodatanuepreatarziudevreme