Asociația INTERSECT se alătură rețelei locale ce vine în sprijinul refugiaților ucrainieni, formată din organizații care partajează resurse pentru a putea răspunde nevoilor acestora: Direcția de Asistență Socială Timișoara (DASTM), LOGS, Banca de Alimente, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, SCOP, Salvați Copiii, Uniunea Ucrainenilor din Timișoara.

Astăzi, 6 iulie, marcăm deschiderea magazinului social INTERSECT sub forma unui punct de distribuție al produselor donate de persoane fizice și companii, dar și ca un punct de întâlnire pentru comunitatea de ucrainieni.

“Noi, anul trecut, am ales să deschidem această întreprindere socială, cu obiectivul de a ne aduce contribuția la reducerea risipei alimentare și facilitarea accesului la hrană pentru persoane în dificultate. Din discuțiile cu reprezentanții DASTM am înțeles nevoia acestui spațiu pentru comunitatea ucraineană și atunci ne-am actualizat planurile noastre, integrând această nouă dimensiune.” povestește Mihaela Vețan, președinta Asociației INTERSECT.

În cadrul acestei inițiative am creat 4 locuri de muncă refugiați din Ucraina: Jane, Sergios, Svetlana și Victoria, care ne-au mărturisit astăzi: “în programul nostru, vorbim de un lucru mult mai important decât satisfacerea unor nevoi de bază”.

De ce? Pentru că deschiderea acestui spațiu de sprijin este doar una dintre cele 3 dimensiuni ale proiectului. Am pregătit în următoarele luni activități culturale și educaționale, evenimente gastronomice inter-culturale și excursii pentru explorarea comunității locale și a altor inițiative responsabile din proximitatea orașului.

Vă lăsăm în compania câtorva poze de la deschiderea de astazi.

Programul social de sprijin al refugiaților din Ucraina face parte din programul „Infrastructuri comunitare de sprijin pentru integrarea refugiaților” gestionat de Fundația Comunitară Timişoara şi este finanțat cu ajutorul UK aid din partea guvernului britanic. Programul este parte din iniţiativa mai amplă de sprijin a refugiaţilor „Timişoara pentru Ucraina”.