Dezvoltare prin educație
Programul Educație pentru schimbare este inițiat în cadrul unui parteneriat dezvoltat de Asociația INTERSECT cu Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și Asociația ALIMENTTERRA. Acțiunea noastră se bazează pe un crez comun în schimbarea care poate fi realizată prin educație!
Educația o corelăm cu școala, dar în activitățile noastre vizăm nu doar elevii, ci și părinții acestora. Urmărim întărirea unor comportamente corecte pentru
- consum responsabil
- reducerea risipei alimentare
- și alimentație sănătoasă.

Educația pentru schimbare – nu se poate realiza decât prin activități educaționale deja în schimbare! Cum procedăm?

Primul pas înseamnă să Construim comunități de învățare! cu actori diverși: elevi, părinți, instituții publice, întreprinderi, educatori, activiști și experți.
Credem că prin construirea unei rețele care facilitează suportul reciproc, învățarea de la o persoană la alta și creșterea vizibilității pentru acest model educațional – devine o sursă de creativitate și inovație.
Experimentăm direct ceea ce învățăm! – exprimă abordarea noastră de dezvoltare de comportamente reale, pornind din experiență directă trăită de fiecare participant. De fiecare dată gustăm un produs proaspăt al unui agricultor local, sau o bere artizanală (cu părinții), urmărim în mod real câte deșeuri producem în bucătăria noastră sau expunem cele mai reușite soluții de reutilizare a unui tricou sau legume ofilite, considerate tocmai bune de aruncat!
Nu ne limitează nici programa școlară, nici disciplinele – deoarece schimbarea socială vizată – dezvoltarea durabilă – poate fi parte a vieții noastre, prin exemple, acțiuni comportamente care să fie „la purtător„. Vizăm să întărim rândul celor care sunt autentici și convingători prin MODELUL pe care îl reprezintă prin acțiuni și valori asumate. Impactul direct asupra elevilor participanți se multiplică la nivelul familiei, cu efecte durabile pe termen lung!
Școala Gimnazială Nr. 12, Timișoara, director Monica BAN.
Bulevardul Regele Carol I, Nr. 17, Timișoara
În perioada martie-iunie 2021, am pilotat prima etapă a programului educațional la Școala Gimnazială Nr. 12 și avem prima confirmare a modelului pedagogic, care este orientat către acțiune, cu implicarea participanților și centrarea demersului pe nevoile acestora, cu rezultat transformator al comportamentelor.
În cadrul etapei de pilotare au fost implicați 343 de elevi, cu modele și exemple ale celor 12 profesori, educatori care au coordonat acțiuni concrete cu peste 720 de participări.
