Te-ai gândit ce poți face, chiar începând de azi, pentru a reduce risipa de hrană? Conform datelor înregistrate începând cu 1974, se estimează că risipa de alimente la nivel mondial a crescut cu 50 %. Datele puse la dispoziție de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă ne arată că, în România, 49% din risipa alimentară provine din gospodării. Aceste statistici ne oferă șansa să observăm că acțiunile noastre la nivel de gospodărie chiar pot face o diferență semnificativă.

risipa alimentara in romania intersect

Ce poți face?

Realizează o listă înainte de a pleca la cumpărături și nu te abate de la aceasta!

📍Cumpără produse „urâte”! Chiar dacă nu toate fructele și legumele au o formă frumoasă, acestea au gust la fel de bun și valoare nutrițională; Verifică data de expirare a produselor și asigură-te că aceasta corespunde obiectivului tău!

📍Consumă porții mai mici, conform nevoilor!

📍Donează! Dacă ai acumulat mai multe alimente decât ai nevoie, donează-le persoanelor dezavantajate social sau organizaților care colectează hrană pentru persoanele cu venituri mici!

📍Organizează bine frigiderul! Când faci cumpărături noi și le așezi în frigider, asigură-te că ai mutat alimentele vechi mai la îndemână, pentru a fi consumate cu prioritate;

📍Macerează (compostează) resturile alimentare! Strânge resturile alimentare într-o unitate de compost și pe care mai apoi să le folosești în grădină, ca îngrășământ natural.

Care dintre aceste șapte puncte ți se pare cel mai dificil?