Impuls în comunitate, pentru o comunitate mai responsabilă și solidară!
Statisticile Uniunii Europene poziționează România pe locul nouă în clasamentul risipei alimentare din Europa, cu peste 6.000 de tone de alimente risipite pe zi și peste 4,5 milioane de români cu dificultăți în procurarea hranei.
Pentru diminuarea acestui fenomen este nevoie de o acțiune concertată a mai multor categorii de actori, inclusiv de schimbare a unei paradigme culturale, specifice consumerismului.
În Timișoara se pun bazele unei rețele locale de luptă împotriva risipei alimentare. Amintim aici demersurile realizate de Banca pentru alimente Timișoara de recuperare și distribuire a alimentelor către persoane vulnerabile, programele educaționale derulate în universități și școli preuniversitare (ex: Educație pentru schimbare, asociația CRIES și INTERSECT), parteneriatul cu serviciul public de asistență socială, donații realizate de firme și alte măsuri interne luate de acestea, pe baza Legii de diminuare a risipei alimentare. Vom analiza împreună ce se poate face mai bine pentru a reduce cantitatea de hrană care ajunge la gunoi.
Deschiderea conferinței se va face de către domnul Primar Dominic Fritz. Din agenda întâlnirii amintim:
10.30-11.15: Cum putem combate risipa alimentară? Exemple de bune practici: firme din județul Timiș care donează produse cu termen scurt de valabilitate, pe baza Legii de diminuare a risipei alimentare
– Prospero, Adina Bugescu;
– BioFresh Banat, Adrian Dumitrescu
11.45-13.00: Importanța dezvoltării unei rețele de combatere a risipei alimentare:
-Salvarea alimentelor în sprijinul persoanelor defavorizate social, Hana Csaszar, Banca pentru alimente Timișoara
– Rolul actorilor din HORERCA în combaterea risipei alimentare, Monica Munteanu, Casa Calfelor Kolping Timișoara;
-Educație și cercetare pentru reducerea risipei alimentare:
– RE-WASTE, Alexandra Petcu, Universitatea de Vest Timișoara;
– Educație pentru schimbare, Mihaela Vețan, asociația INTERSECT.

Evenimentul se adresează organizațiilor neguvernamentale , firmelor din domeniul alimentar și HORECA, instituțiilor de învățământ și de cercetare, autorităților publice interesate de a-și aduce contribuția la diminuarea risipei alimentare.
Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile, putându-se realiza doar pe bază de înscrieri. Înscrierile se pot face aici: https://forms.gle/LB3SugxZv57L8xaH7.
Conferința Diminuarea risipei alimentare: o responsabilitate comună este organizată în cadrul proiectului Stop risipă!, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.
See less