Veste bună!

Conform unor studii de profil, în 2016, nivelul mediu al risipei în rândul consumatorului urban din România era la nivelul de 10,43%. În 2020 această valoare a scăzut până la 6,5%.

„Putem să ne felicităm într-adevăr – Consumatorul român pare să fie mai moderat în obiceiurile sale de consum, de achiziţie, pentru că până la urmă risipa este o discrepanţă între achiziţia de alimente şi consumul efectiv.” povestește Sorin Iorga, specialistul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucureşti.

Ce părere aveți? Credeți că anul 2020, care a fost unul atipic din cauza gradului de izolare și consumurilor fizice mai reduse, a fost unul dintre factorii care au influențat semnificativ această scădere?

Specialistul Sorin Iorga aduce în discuție și prețul alimentelor, care începe să fie din ce în ce mai ridicat: “Din studiile făcute am văzut că acele alimente mai scumpe se risipesc mai greu şi coşul zilnic devine tot mai scump. Încet-încet devenim tot mai conştienţi cu cel îl umplem şi cât ne costă.

„Potrivit unui studiu publicat recent de ONU, românii aruncă la gunoi aproximativ 1,35 milioane de tone de hrană, cea mai mare risipă alimentară fiind generată de gospodării. Acestea sunt urmate de comercianţii şi operatorii din industria ospitalităţii (HoReCa).

Tu ai risipit mai puțină mâncare în 2020? Care au fost motivele?

Vezi articolul complet aici: https://bit.ly/RisipaAlimentara2020

Fotografie realizată de sebatataru.ro în cadrul atelierului de reducere a risipei alimentare: “În bucătărie. Reducem risipa alimentară cu Ioan Bebeșelea”

#intersect#interesecttm#risipaalimentara#reducemrisipaalimentara#comunitate#dezvoltaredurabila#sustenabilitate#responsabilitate