Astăzi vă povestim despre una dintre colaborarile noastre de lungă durată cu o școală din Timișoara – Liceul Teoretic „Bartók Béla”.
În trecut am organizat aici diverse ateliere pe tema consumului responsabil, compostare și relația cu micii producători locali.
În prezent observăm cu bucurie că liceul a dezvoltat un cadru de învățare coerent, bazat pe un proces de învățare complet și circular: din sămânță și până la gestionarea responsabilă a resturilor.
1. CUM CREȘTEM HRANĂ SĂNĂTOASĂ? În curtea școlii există o grădină educațională îngrijită de către elevi și profesori. Aici tinerii înțeleg cât efort și câte resurse sunt necesare pentru a produce hrana.
2. CUM PREGĂTIM HRANA SĂNĂTOASĂ, CU MINIM DE RISIPĂ? Cantina școlii este activ implicată în dezvoltarea unui meniu sănătos. Acesta este de asemenea un spațiu pe care elevii îl folosesc pentru atelierele de gătit, unde intră în contact cu noțiuni de reducere a risipei alimentare.
3. CE FACEM CU RESTURILE DE LA GĂTIT? În curtea școlii există un compostor care are 2 roluri: este folosit ca instrument în cadrul atelierelor de compostare, dar și pentru a produce îngrășământ natural pentru îngrijirea grădinii educaționale.
Se pleacă din grădină, pentru a ajunge tot în grădină.



Din luna martie a acestui an, la Liceul Teoretic „Bartók Béla”, peste 160 de elevi au participat la atelierele noastre de reducere a risipei de hrană, sub coordonarea doamnei profesor Kinga Toth.
Împreună reducem risipa alimentară este un demers finanțat în cadrul proiectului Economia Socială ‐ Vector de Integrare Europeană Sustenabilă (ES‐VIES) POCU/449/4/16/128489, implementat de către Fundația ADEPT, prin Programul Operațional Capital Uman.
#gandirecritica#consumresponsabil#sustenabilitate#intersectTM#asociatiaINTERSECT#timisoara#foodwasteTimisoara